☰ Menu

Scene.hu

Magyar demoscene portál – grafikusok, zenészek, programozók alkotói közössége

Üdv mindenkinek, Matthew vagyok, és eljött az idő, hogy megírjam az idei qbparty élménybeszámolót. Ahogy minden évben, Feryx gondozásában ismét megnyílt a qbparty kapuja, időben és helyileg is az utolsók között a naptárban. Ez az év azonban számomra különleges volt, mert nem csak vendégként, hanem Organizerként vettem részt. Fantasztikus élmény volt, hogy valamilyen módon – még ha néha bénázással is – hozzájárulhattam a Magyar Demoscene életben tartásához.

Péntek:

Egy viszonylag nyugodt, de mozgalmas nap volt kevés, ám annál minőségibb résztvevővel. Épp az építési munkálatok végére érkeztem, amikor a rendszerek még tökéletesen működtek. Füvesi, ADSR és a Gery épp a közvetítés és a hangrendszer összeállításán dolgoztak, később megérkeztek az Amigás veteránok és Codekiller is a hangcuccal. Így hát egy laza kerti partival indult a hétvége.

Zökkenőmentesen átvettem az Orga kellékeimet: nyakba akasztót (badge), pólót és belépőt. Az idén elhatároztam, hogy kiküszöbölöm a tavalyi gyenge teljesítményemet, ami azt eredményezte, hogy öt compo entryt is leadtam, és komoly paranoiával figyeltem azok pontos leadási idejét.

A napot E-diode élő zenéje zárta, és látható volt, hogy ők is egyre jobb formába kerülnek, ami megmutatkozott a produkció kohéziójában és minőségében.

Szombat:

A szombati nap lassan indult, de gyorsan kiderült, hogy az RTL kettő elment meghalni – egyébként péntek délután történt. A demoshows blokk zökkenőmentesen lezajlott, és rengeteg jobbnál jobb demo került bemutatásra. Közben Roza és néhány segítőkész kéz egy hatalmas kondér csülkös bablevest főzött, nem nanguéyást. A kaja világbajnok volt, mint mindig – mind Feryxék, mind Viti grillje oldaláról.

Az Ejay-es előadásomat sajnos a földhurok átka sújtotta, így a tervezett live act, amely során élesben raktam volna össze egy zenét, elmaradt. Ennek ellenére meglepően nagy siker lett belőle. Megjegyzés: életemben először beszéltem mikrofonba, és hát… nagyon furcsa érzés volt.

Az előző évek egyik tanulsága volt, hogy a szívvel-lélekkel készült, de pocsék „Sorrow of Sahara” játékom túllépte a 256 MB méretkorlátot. Na most, jó fejlesztőként senki sem tesztelte, hogy mi történik, ha átlépjük ezt a korlátot, így sikerült előidéznem egy két éve rejtőző hibát.

Compo-blokk:

Most pedig térjünk rá a dobogós compo entrykre, mert van miről írni! (Figyelem: ez szubjektív, nem mindig az első helyezett lesz említve.)

  • Photo:
    10 Minutes Before Deadline – CopAss (171 pont)
    CopAss entryje mindenkit megszólított, hiszen mindannyian éreztük már a deadline előtti kapkodást és alkotói válságot. A kép akár egy alternatív Prodigy album borítója is lehetne.

  • Combined GFX:
    Love+Self – n3u2o (132 pont)
    N3u2o végre legyőzte a betegségei démonait, és ezt még azzal is megkoronázta, hogy megtalálta az igaz szerelmet. A minőség és a szimbolika is a helyén volt, ezért ketten együtt a második helyen végeztek.

  • Tracked Music:
    BenJammin’ Funky – José Manuel Perez aka JosSs (174 pont)
    A legváratlanabb helyről érkezett egy remote entry JosSs tollából, aki korábban keygenekhez és warez jelenetekhez írt zenéket. Köszönjük, hogy a bolygó másik végéről megtisztelt minket alkotásával!

  • 45 SEC Fast Demo:
    GET OUT – Crisis Productions (155 pont)
    Pazar grafikával és erős társadalomkritikával debütált a Crisis Productions csapata. Várjuk őket jövőre is, ha ilyen jó produkciókat hoznak!

  • Demo:
    LEHEL HB 160 – Teszkó Gazdaságos Demócsapat (165 pont)
    Szeretjük, amikor Jimmy őrült, és imádjuk az elborult demókat, főleg, ha az elején átlagosnak álcázzák magukat. A TGD egy Lehel hűtővel nagyot alkotott. (Utóírat: a fagyis dobozban mégis pörkölt volt.)

  • Wild-Animation:
    Világtalan – Altera (142 pont)
    Altera történetközpontú, analóg horrorral átszőtt produkciója a legnagyobb berobbanás volt, amit a magyar scene történetében láttunk. Gratulálunk, Altera!

  • Gamedev:
    The Ancient Law – Ninja Game – TuccMann (139 pont)
    TuccMann profi webfejlesztőként és zenészként megörvendeztetett minket egy technikailag és grafikailag kiemelkedő alkotással.

  • Oldschool Demo:
    The Chosen – Primal (199 pont)
    A Primal csapata fejre állította a „korlátozások ösztönzik a kreativitást” ethoszát, és egy olyan gépre alkotott állejtő demót, amely semmivel sem rendelkezik. Kiemelkedő grafika, jó zene és zseniális történet egy időutazó Feryxszel a főszerepben.

Koncertráció:

Az idei DJ fellépésem nem csak a zenéről szólt. Régóta haragszom a FurDance Budapest szervezőire, ami miatt a fellépésem szabotálták. Ezért minimális változtatásokkal, de a qbparty-ra hoztam az oda szánt szettet. Szavakba nem tudom önteni, mennyire jól esett a pozitív fogadtatás, és milyen jó volt Ziona fellépése, aki olyan szettet rakott össze, hogy még a díjátadót is elhalasztották.

Awards:

A díjátadón sokan sírtak örömükben, amikor barátok neveit hallották a győztesek között. Nekem is nagy megtiszteltetés volt, hogy egy kategóriában 3D bronzba nyomtatva láthattam a nevemet. vagyis én sírtam :D

Köszönöm az Orgáknak, hogy részese lehettem ennek az élménynek!

Categories: Party, Review | Tags

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Ugrás a lap tetejére Ugrás a lap aljára